PEPPER X

PEPPER X

PEPPER X chilli paprička, která neEXISTUJE

Dne 16. 10. 2023 zarezonovala světem chilli zpráva o nové rekordmance Pepper X, která dosáhla během měření úctyhodných 2.693.000 SHU. Vyšlechtil ji Ed Currie, držitel předchozího rekordu s odrůdou Carolina Reaper. Ačkoliv se již mnoho prodejců pokoušelo údajně uniklá semínka Pepper X prodávat, jednalo se ve všech případech o podvrh. Je však zveřejněný rekord natolik rozdílný?


 

 


KOUSEK HISTORIE

Odrůda Pepper X byla poprvé ohlášena již v roce 2017. V tu dobu Ed tvrdil, že dosahuje hodnot palu 3,18 milionu SHU. Zároveň se jednalo o složku extrémně pálivých omáček jako The Classic - Pepper X Edition nebo The Last Dab. Mnoho lidí označovalo tento krok jako marketingový tah pro prodej produktu. Hypotéze pomáhalo hned několik faktů. Prvně nebylo osivo nikdy rozšířeno mimo Pucker Butt Company, takže nebylo možné toto tvrzení ověřit. Ed také tvrdil, že před případným uvedením osiva do oběhu čeká na plné ustálení odrůdy. Neexistovalo navíc žádné oficiální laboratorní měření, které by zmiňovanou hodnotu prokazovalo. Zároveň však existovaly dohromady snad je 2 fotografie plodů. 

Dnes již víme, že oficiální měření dosahují hodnot SHU o téměř půl milionu nižší a s jistotou lze říct, že tyto domněnky byly pravdivé.

 


JAK PEPPER X VYPADÁ?

Plody na první pohled připomínají "lepší" fenotypy Big Mustard Mama, kterou vyšlechtil Troy Primo. Zrají do typického jedovatého khaki odstínu, který je pro odrůdy typu mustard tak typický. Nutno podotknout, že již na první pohled budí rozhodně respekt. Plody končí typickým robustním ocáskem, který je nejznámější pro odrůdy Scorpion aj. Ed uvádí, že jsou plody vevnitř velmi členité, což dává prostor pro růst masivního množství placenty nacucané palem. To by mělo mít zásadní vliv na výsledný pal. 

Letos na jaře se nám do rukou dostala údajná Pepper X, kterou měl pro samotného Eda v Maďarsku šlechtit László Diczkó. Jednal ose o červené soudečkovité papriky připomínající spíše Devil Nagabrain než cokoliv jiného. Osivo pocházelo od spolku League of Fire, který zde měl pálivost papriky oficiálně testovat.

 


OCHUTNÁVKA PEPPER X

Jak se zúčastnění tvářili na oficiální ochutnávce Pepper X jste už asi viděli, v opačném případě najdete ke zhlédnutí zde. Ačkoliv se běžný člověk při ochutnávce obyčejného Habanera tváří daleko hůř, musíme brát na vědomí, že se jedná o ostřílené konzumenty, kteří jsou na pojídání extrémně pálivých odrůd zvyklí. Vše však vrhá velmi nepříjemný stín na videa, ve kterých aktéři pojídají červenou variantu a tvrdí, že dosahuje pálivosti minimálně 3 miliony SHU. 

Jak jsme již zmiňovali, my sami jsme měli možnost tuto odrůdu pěstovat a již také ochutnat. Papriky dosahovaly palu stěží 500-700 tisíc SHU, pal byl celkově příjemný a hřejivý. Obyčejná Jolokie nás potrápí víc. Na základě toho označujeme všechna taková videa za nerelevantní.

 

Video ochutnávka PEPPER-X vs. RADIM »»

 

 
Celé měření má pouze jediný háček. Jedná se o jediný samostatný výsledek. A takových už máme spoustu. Například v roce 2018 byla oficiálně překonaná hranice 3 milionů SHU. Tuto hodnotu naměřili vědci u odrůdy Carolina Reaper vypěstované v Yucatánu. Vyjádření ze strany Guiness World Records bylo vždy stejné: jedná se o izolovaná měření. Pro zápis to Guinessovy knihy rekordů jsou nutná nezávislá měření z alespoň 5 laboratoří. Pomineme fakt, že výše uvedené měření v Yukatánu nebyla jen snaha o zápis do virtuální knihy, ale solidní vědecká práce s přesně uvedenou transparentní metodikou, jejíž výsledkem byla publikace ve vědeckém časopisu. Ta musí, mimochodem, projít přes odbornou porotu a editory a nároky na publikaci jsou opravdu drsné. Jednalo se zkrátka o jediné měření, které nebylo podloženo opakováním v jiných institutech. 
 
V čem se ale takové měření liší od publikovaného certifikátu? Oněch 5 nezávislých laboratoří totiž reprezentuje jediná laboratoř, která má sídlo řádově minuty od Edova pracoviště. Tento samotný fakt celý certifikát deklasuje a umisťuje jej mezi další izolovaná měření, která Guiness nikdy nechtěl uznat.  Naměřený výsledek rozhodně nezpochybňujeme. Ačkoliv se ozývají hlasy, že se jedná o plody napíchané extraktem čistého kapsaicinu, jedná se o nepodložené domněnky. Ovšem i ty vychází z jednoho důležitého poznatku: odrůdy typu mustard nikdy nejsou špičky v pálivosti. 
 
Pokud máme vícero barevných variant, např. červenou, hnědou, žlutou a mustard, poslední zmíněná dosahuje vždy nejnižší pálivosti. Neexistuje přesné vysvětlení, proč tomu tak je. Nejpravděpodobnější hypotéza je, že zbarvení mustard blokuje syntézu téměř všech karotenoidů a tedy inhibuje svým způsobem zrání plodů. Z toho důvodu nedochází k tak silné konečné syntzéze kapsaicinoidů. Ačkoliv by bylo potřeba toto tvrzení ověřit, ze všech Jolokií vždy nejméně pálí mustard verze. Habanero, 7 Pot, Nagabrain, Moruga, u všech těchto odrůd dosahuje mustard varianta nejnižšího palu. Z toho důvodu jsou mnozí lidé, kteří se věnují šlechtění a genetice papriky, překvapeni zbarvením a udávanou hodnotou palu a uchylují se k těmno nařčením. 
 
PuckerButt Company se také vyjádřilo, že semena ani plody Pepper X nehodlají rozšířit mezi širší ani užší veřejnost. Tato patentovaná odrůda tak nikdy oficiálně neopustí Edovy skleníky. Zdá se více než příhodné, že tak nikdo nebude moci posoudit pálivost čerstvých paprik či nechat znovu přeměřit SHU. 
 
Na základě předložených faktů si každý může udělat o problematice svůj obrázek. Vyjádření Gorol chilli však vždy vycházelo z faktů a nejinak je tomu i v tomto případě. Plně respektujeme oficiální naměřené hodnoty a uznáváme Edovu odrůdu Carolina Reaper jako nejpálivější odrůdu na světě s rekordní hodnotou 3.006.330 SHU. Odrůdu Pepper X respektujme jako nejpálivější odrůdu uvedenou v Guinessově knize rekordů.

Zašleme ti akce a tipy k pěstování ve správný čas

Nenechte si ujít žádné novinky.

Ochrana soukromí a nastavení

Abychom mohli přizpůsobit obsah a reklamy konkrétním uživatelům, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat návštěvnost našeho webu, používáme soubory cookie. Informace o vaší práci s webem také sdílíme s našimi partnery pro sociální média, inzerci a zpracování analýzy, a to v souladu s dokumentem Zásady zpracování osobních údajů. V části „Nastavení souborů cookie“ můžete upravit své preference. Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Povolit vše Povolit bez cílené reklamy | Cookie nastavení