Plody: Drobné kuličky průměru asi 0,5-1 cm. Zprvu jsou zelené, následně zrají přes žlutou do tmavě oranžové až velmi světle červené barvy. Za nízkých teplot může být žlutá nebo oranžová barva finální.
Chuť a pal: Plody mají spíše nakyslou a trpkou chuť a postrádají jakýkoliv pal. Druh se pěstuje výhradně pro sběratelské účely.
Rostlina: Kompaktní a ihned od země velmi chaoticky větvený keř dorůstající prvním rokem výšky okolo 1 metru a průměru koruny okolo 1,5 m. Oproti ostatním druhům se vyznačuje velmi úzkými a dlouhými kopinatými listy. Květy jsou zvonkovité a mají nádherné fialovo bílé zbavení.
Původ: Druh pochází z oblasti Mexika, Guatemaly a Hondurasu. Na místech výskytu však roste v malých populacích a jeho počty v přírodě rapidně ubývají. Aktuálně je druh považován za ohrožený (IUCN: EN).
Upozornění: Druh C. lanceolatum může být pěstitelsky náročný. Je velmi citlivý na stabilní podmínky během klíčení. Teplota by se měla pohybovat okolo 26-30 °C, v zakrytém pařeništi udržujeme vysokou vzdušnou vlhkost 80-100 %. Doba klíčení se pohybuje zpravidla od 2 do 10 týdnů. Některá semena mohou výjimečně vyklíčit dříve či později.
Capsicum lanceolatum se také liší podmínkami pěstování. Oproti jiným druhům jej nepěstujeme na přímém slunci ani v polostínu, ale ve stínu. Rostliny pěstované na slunci jsou keřovitější, kompaktnější a neplodí. Rostliny ve stínu jsou na první pohled zdravější, zelenější a obalené plody. Substrát by také měl být neustále vlhký až mokrý. Druh je genetický odolný proti hnilobě kořenů, proto se nemusíme bát tuto papriku jako velkou výjimku stát ve vodě.