CHILLIPAEDIA

BAREVNÁ STUPNICE CHILLI PAPRIČEK
V tomto příspěvku se podíváme, jaké barvy rozeznáváme a co jejich projev způsobuje.

 

1# Určitě pro vás nebude novinkou, že za zbarvením stojí geny. To je hlavní důvod, proč lze barvu dědit z generace na generaci, stejně jako tvar, pal, délku listů a vlastně všechny znaky pro odrůdu typické. Zbarvení většiny paprik podléhá třem alelám: y (yellow), c1 (carotenoids 1) a c2 (carotenoids 2). Každá z těchto alel tvoří vždy dvojici, kterou nazýváme GEN. Alela y kontroluje typ karotenoidů, alela c1 počet karotenoidů konkrétního typu a alela c2 jejich koncentraci (množství) každého typu karotenoidu.

Každá z alel může mít dominantní nebo recesivní formu. Dominantní alelu píšeme celkým písmenem, recesivní malým. Například dominantní alela yellow se zapíše jako Y, recesivní jako y. Alely pro barvu plodu podléhají u paprik úplné dominanci. To znamená, že přítomnost dominantní alely zcela potlačí projev alely recesivní. Gen (dvojice alel) YY bude mít tedy stejný vnější projev jako gen Yy. Naopak recesivní yy bude mít projev odlišný.

Nejrozšířenějším zbarvením je u paprik červená. Toto zbarvení je totiž dominantní nad ostatními. Pokud každý gen zastoupen alespoň jednou dominantní alelou Y, C1 a C2, žádná z recesivních alel (y, c1, c2) už na zbarvení nemá vliv. Genotyp YY C1C1 C2C2 i Yy C1c1 C2c2 se tedy projeví červenou barvou.

Pokud nám vypadne dominantní alela C2, dojde ke snížení koncentrace karotenoidů, což se projeví oranžovou barvou (například YY C1C1 c2c2). Z toho důvodu je toto zbarvení méně časté, ale stále poměrně početné.

Žluté zbarvení vzniká projevem recesivních alel y a c1 a dominantní C2. Možné jsou tedy jen dvě kombinace, yy c1c1 C2C2 a yy c1c1 C2c2. Žluté zbarvení je proto ze všech tří nejméně časté.

2# A co se stane, když vypadnou všechny dominantní alely a v genotypu nám zůstane yy c1c1 c2c2? V takovém případě nedojde k syntéze žádného karotenoidu a výslená barva je bílá. Bílou barvu je proto velmi obtížné ustálit, zejména při křížení s jinak zbarveným plodem.

Krom základních barev daných kombinací karotenoidů existují ale i jiné formy. Například zelená a hnědá. Obě tyto barvy jsou způsobeny přítomností genu cl (chlorophyll retainer, v překladu "navraceč chlorofylu"). Nezralé plody totiž mají zelenou barvu způsobenou přítomností  chlorofylu. Během zrání dochází k ústupu chlorofylu a je nahrazen nově syntetizovanými karotenoidy. Pokud je však přítomen gen cl, chlorofyl v plodu i nadále zůstane.

Aktivní gen cl v kombinaci s genotypem pro bílou barvu dá ve výsledku jasně zelené zbarvení, v kombinaci s barvou žlutou zbarvení mírně nažloutlé až zelenožluté označované též jako Mustard. Zbarvení oranžové a červené v kombinaci s tímto genem vede k projevu barvy hnědé.

3# Posledním genem, který si zde popíšeme, je im (immature). Tento gen se projevuje fialovým až černým zbarvením, které může být dokonce i finální. Mou osobní domněnkou je, že finální botanická zralost ve fialové barvě je dána kombinací genotypu pro bílou nebo žlutou barvu, genu cl a genu im. Existuje totiž mnoho odrůd, které zrají z fialové do červené, oranžové, ale i žluté. Je tedy potřeba gen cl pro potlačení projevu těchto barev.

Nad rámec máme ještě zbarvení Peach, Salmon, Caramel. a řadu dalších. Zatím nevím, čím jsou tyto fenotypy způsobeny. Caramel může být zředěnější forma Chocolate, ale stejně tak může být pod kontrolou jiných typů karotenoidů pro červenou barvu. Stejně tak Peach může být dáno zcela jinými geny, nebo pouze slabým projevem alel C1 a C2 u jinak bílých odrůd.

Ochrana soukromí a nastavení
Abychom mohli přizpůsobit obsah a reklamy konkrétním uživatelům, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat návštěvnost našeho webu, používáme soubory cookie. Informace o vaší práci s webem také sdílíme s našimi partnery pro sociální média, inzerci a zpracování analýzy, a to v souladu s dokumentem Zásady zpracování osobních údajů. V části „Nastavení souborů cookie“ můžete upravit své preference. Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.