CHILLIPAEDIA

BAREVNÁ STUPNICE CHILLI PAPRIČEK
V tomto příspěvku se podíváme, jaké barvy rozeznáváme a co jejich projev způsobuje.

 

1# Určitě pro vás nebude novinkou, že za zbarvením stojí geny. To je také důvod, proč lze barvu dědit z generace na generaci. Stejně jako tvar, pal, délka listů a vlastně všechny znaky pro odrůdu typické. Zbarvení většiny paprik podléhá třem alelám: y (yellow), c1 (carotenoids 1) a c2 (carotenoids 2); každá z těchto alel tvoří vždy dvojici, kterou nazýváme GEN. Alela y kontroluje typ karotenoidů, alela c1 počet karotenoidů konkrétního typu a alela c2 jejich koncentraci (množství).

Nejrozšířenějším zbarvením je u paprik červená. Toto zbarvení je totiž dominantní nad ostatními. Pokud jsou tedy přítomny dominantní alela Y, C1 a C2, žádná z recesivních alel (y, c1, c2) už na zbarvení nemá vliv. Genotyp YY C1C1 C2C2 i Yy C1c1 C2c2 se tedy projeví červenou barvou.

Pokud nám vypadne dominantní alela C2, dojde ke snížení koncentrace karotenoidů, což se projeví oranžovou barvou (například YY C1C1 c2c2). Z toho důvodu je toto zbarvení méně časté, ale stále poměrně početné.

Žluté zbarvení vzniká projevem recesivních alel y a c1 a dominantní C2. Možné jsou tedy jen dvě kombinace, yy c1c1 C2C2 a yy c1c1 C2c2. Žluté zbarvení je proto ze všech tří nejméně časté.

2# A co se stane, když vypadnou všechny dominantní alely a v genotypu nám zůstane yy c1c1 c2c2, tedy recesivní homozygot? V takovém případě je barva bílá. Bílou barvu je velmi obtížné ustálit, zejména při křížení s jinak zbarveným plodem.

Krom základních barev daných kombinací karotenoidů existují ale i jiné formy. Například zelená a hnědá. Obě tyto barvy jsou způsobeny přítomností genu cl (chlorophyll retainer, v překladu "navraceč chlorofylu"). Nezralé plody totiž mají zelenou barvu způsobenou chlorofylem. Během zrání dochází k ústupu chlorofylu a je nahrazen karotenoidy. Pokud je však přítomen gen cl, chlorofyl v plodu i nadále zůstane.

Aktivní gen s genotypem pro bílou barvu dá ve výsledku jasně zelené zbarvení (plod úplně vlevo), v kombinaci s barvou žlutou zbarvení mírně nažloutlé (druhá zleva) až zelenožluté označované jako Mustard. Zbarvení oranžové a červené v kombinaci s tímto genem vede k projevu barvy hnědé.

3# Posledním genem, který si dnes popíšeme, je im. Tento gen se projevuje fialovým až černým zbarvením, které může být dokonce i finální. Mou osobní domněnkou je, že finální botanická zralost ve fialové barvě je dána kombinací genotypu pro bílou nebo žlutou barvu, genu cl a genu im. Existuje totiž mnoho odrůd, které zrají z fialové co červené, oranžové, ale i žluté. Je tedy potřeba gen cl pro potlačení projevu těchto barev.

Nad rámec máme ještě zbarvení Peach / Salmon a Caramel. Zatím nevím, čím jsou tyto fenotypy způsobeny. Caramel může být zředěnější forma Chocolate, ale stejně tak může být pod kontrolou jiných typů karotenoidů pro červenou barvu. Stejně tak Peach může být dáno zcela jinými geny, nebo pouze slabým projevem alel C1 a C2 u jinak bílých odrůd.

Ochrana soukromí a nastavení
Abychom mohli přizpůsobit obsah a reklamy konkrétním uživatelům, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat návštěvnost našeho webu, používáme soubory cookie. Informace o vaší práci s webem také sdílíme s našimi partnery pro sociální média, inzerci a zpracování analýzy, a to v souladu s dokumentem Zásady zpracování osobních údajů. V části „Nastavení souborů cookie“ můžete upravit své preference. Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.