CHILLI  JE PRO NÁS ZÁBAVA A BAVÍME TÍM I OSTATNÍ

Semena chilli papriček produkujeme na naší chilli farmě v horském prostředí Beskyd. Chilli papričky pěstujeme již více než 10 let a křížíme také naše vlastní odrůdy.
Takto můžeme semínka chilli všech možných barev, tvarů a pálivostí nabídnou dalším zájemcům o pálivý svě
t.

Z vlastní farmy tak nabízíme semena chilli klasických, světově známých odrůd, ale také semena šlechtěných chilli papriček, které jinde nenalznete.
Sezónně dodáváme čerstvé chilli papričky do restaurací přímo k rukám šéfkuchařů a celoročně také sušené chilli papričky z připravených zásob.

WORLD OF CHILLI SEEDS prepare to autumn

FOR ALL CHILLI GROWERS

 

 

 

 

GOROL CHILLI FARMA

 

 

 

CHILLIPAEDIA

 

 
 

Gorolé jsou obyvatelé hornatých oblastí jižního Polska, severního Slovenska a severovýchodního Česka (Těšínsko) tedy Beskyd. Hovoříme vlastním nářečím, které je polského původu, takže to ani google nepřeloží a pražák je v pasti. To ale nic nemění na tom, že i u nás v Beskydech se pěstuje chilli.
Letos jsme vypěstovali na 183 odrůd chilli papriček s převážným množstvím hotů a super hotů.
Gorol chilli je pro všechny kteří hledají domácí, a zajímají se, o BIO chilli produkty jak z gastronomického, lékařského nebo jen tak zábavního hlediska. Domácí produkty Gorol chilli umí posloužit také jako velmi vhodný dárek pro jakoukoliv příležitost.

&

Pěstováním chilli se aktivně zabýváme přes 10 let. Za tu dobu nám pod rukama prošlo již více než 700 odrůd. Kdysi dávno jsme začínali se semínky z kulatých červených a žlutých papriček, které jsme si dovezli z Itálie. Náš zájem zanedlouho přerostl ve vášeň.
Od té doby jsme pěstovali všechny možné odrůdy od sladkých až po ty nejpálivější na světě.
Momentálně dáváme přednost chuťově zajímavým papričkám zejména druhu C. baccatum a divokým druhům. Věnujrmr se také křížení chilli papriček.
A dpousta výsledků z naší dílny vypadá zatím opravdu skvěle!

 

 

 
 

CHILLI PAPRIČKY PRO SEZONU 2020

Pro letošní sezonu jsme zvolili 14 divokých druhů chilli, které opět budeme pěstovat také vyskoko v horách.
Tento rok bude pěstování okrasného i neskutečně pálivého chilli v rukou Michala a celou sezonu se s Vámi budeme dělit
o zkušenosti na
FB fun page ChilliPaedia & Gorol. K nejzajímavějším druhům bude letos určitě patřit Magma, Pink Tiger X BBG 7Pot, Rotondo .....

 

 

 

 

  
 
Česky
• E - SHOP •
Ochrana soukromí a nastavení
Abychom mohli přizpůsobit obsah a reklamy konkrétním uživatelům, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat návštěvnost našeho webu, používáme soubory cookie. Informace o vaší práci s webem také sdílíme s našimi partnery pro sociální média, inzerci a zpracování analýzy, a to v souladu s dokumentem Zásady zpracování osobních údajů. V části „Nastavení souborů cookie“ můžete upravit své preference. Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Proč a co křížíme

Šlechtění chilli je proces navazující na jeho křížení, jehož detailní postup jsme si shrnuli v samostatném článku. Pro shrnutí zde dochází k přenosu pylu odrůdy otcovské na bliznu odrůdy mateřské. Jelikož mají papriky oboupohlavní květy, musely jsme si je uzpůsobit otrháním tyčinek mateřské odrůdy. Jakmile pylové zrno proklíčilo pylovou láčku, došlo k oplození, vzniku zygoty a následně k tvorbě plodu, který nese semena pro generaci F1 (o tom za chvíli). Následný opakovaný výsev a selekci požadovaných znaků, v průběhu čehož dojde k ustálení daných znaků, označujeme jako šlechtění. 
Proč vůbec papriky křížit?
Důvodů je skutečně nepřeberné množství, my je však můžeme rozdělit do dvou velkých celků - tvorba zcela nových odrůd nebo vylepšení vlastností odrůd stávajících. V případě tvorby nové odrůdy je postup poměrně snadný. Stačí provést křížení a následně po několik generací v plně izolovaném prostředí selektovat fenotyp, který se nám líbí. Odrůda je stabilní zhruba po 6-10 generacích v závislosti na stabilitě a rozdílnosti rodičovských odrůd. Vylepšení vlastností stávajících odrůd je věc složitá. Chceme totiž odrůdu zachovat, jen pozměnit některé její znaky. Může e chtít zvýšit výnos, změnit hodnotu palu, vytvořit odrůdu resistentní proti určitému patogenu, vylepšit chuťové vlastnosti či se zaměřit na......
Více